Do góry

Dania główne Przepis na:

Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni.

Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 268

Dodano:

Odsłon: 130

Dziś propozycja na pyszne owoce morza. Dawno na blogu nie pojawiało się nic z tajskiej kuchni a ja już zdążyłem zatęsknić za takimi smakami Nasze owoce morza udusimy w mleczku kokosowym a ich połączenie z trawą cytrynową i imbirem da niepowtarzalny smak. Zapraszam

Składniki

  • Owoce morza 400 g ( ja użyłem mrożonej mieszanki )
  • Ryż 300 g
  • Szalotka 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryczka chilli 1-2 szt ( zależy jak bardzo ostre danie lubisz )
  • Imbir 20 g
  • Galangal 5 g ( ja użyłem suszonego, jeżeli nie masz dodaj więcej zwykłego imbiru )
  • Trawa cytrynowa 1 łodyga
  • Mleko kokosowe 300 ml
  • Zielona pasta curry 1 łyżka
  • Olej
  • Sól do smaku
  • Limonka do podania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Owoce morza w mleku kokosowym z nutką tajskiej kuchni.

Przygotowanie

  1. Zaczynamy! Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z świeżym imbirem.

    Następnie na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy wszystko około 30 sekund. Po tym czasie dodajemy świeży imbir oraz papryczki chilli. Ponownie podsmażamy wszystko tym razem mieszając przez 1 minute.

  2. Następnie dodajemy pastę curry oraz mleczko kokosowe, zmniejszamy ogień i zagotowujemy. W między czasie trawę cytrynową miażdżymy nożem ( aby oddała nam więcej aromatu), następnie dodajemy ją i galangal do mleka kokosowego. Wszystko gotujemy około 10 minut.
    W między czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przepłukujemy wodą nasze owoce morza aby nam trochę odmarzły.

  3. Po 10 minutach gotowania wszystkiego na woku dodajemy owoce morza i gotujemy przez kolejne 5 minut raz na jaki czas mieszając. Na koniec doprawiamy solą wedle smaku. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem i kawałkami limonki. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń