Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto na bazie mąki owsianej, zapieczone z bakłażanem, chorizo, cebula i parmezanem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13092
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2476
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3610
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4501
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13092
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2476
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3610
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4501
Składniki
Pizzę robiłam na blaszce 24 na 35cm. CIASTO: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Uwaga! Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć. Po upieczeniu będzie się już ładnie trzymać. W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników. Wszystkie składniki na sos mieszamy. Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą). Chorizo kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki. Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.
Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Pizza jest pyszna od razu po wyjęciu z piekarnika, jak również następnego dnia.