Do góry

Dania główne Przepis na:

Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo

Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1987

Dodano:

Odsłon: 62

Drożdżowe ciasto na bazie mąki owsianej, zapieczone z bakłażanem, chorizo, cebula i parmezanem.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka owsiana - 250g
  • Mąka pszenna - 150g
  • Ciepła woda - 200ml
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Sos:
  • Jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
  • Parmezan tarty - 30g
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony
  • Dodatki:
  • Bakłażan - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Chorizo - 100g
  • Parmezan tarty - 40g
  • Świeże liście bazylii do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Owsiana pizza z bakłażanem i chorizo

Przygotowanie

  1. Pizzę robiłam na blaszce 24 na 35cm.

    CIASTO:
    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania zwartej masy, nieklejącej się do rąk. Ciasto odstawiamy na 40 minut. Wykładamy do natłuszczonej blaszki i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Uwaga! Ciasto z taką ilością mąki owsianej nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i może się trochę kruszyć. Po upieczeniu będzie się już ładnie trzymać.

    W czasie kiedy ciasto rośnie w blaszce, przygotowujemy resztę składników.

    Wszystkie składniki na sos mieszamy.
    Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (razem ze skórą).
    Chorizo kroimy w cienkie plastry.
    Cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy na krążki.

    Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem. Wykładamy bakłażana (jak na zdjęciu, na zakładkę), posypujemy odrobiną parmezanu.

  2. Wykładamy chorizo i krążki cebuli. Całość sypiemy resztą parmezanu.


    Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

  3. Pizza jest pyszna od razu po wyjęciu z piekarnika, jak również następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń