Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczne, miękkie , a w sosie chrzanowym smakują wspaniale.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, wyciąć ślinianki (z boku u nasady ozora), opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować na wpół miękkie. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, włożyć wraz z przyprawami do ozorków, dodać sól i mięso ugotować na bardzo miękko. Gdy mięso jest na dogotowaniu wyjąć je, włożyć do zimnej wody a jak nieco przestygnie, ściągnąć z ozorków grubą wierzchnią skórę. Ozorki włożyć z powrotem do wywaru i dogotować (na bardzo miękko). Miękkie ozorki odcedzić, pokrajać na ukośne kawałki 1,5 cm grubości i podawać oblane gęstym sosem.
Przygotowanie sosu chrzanowego: Chrzan opłukać, obrać, zetrzeć. Zagotować rosół z masłem. Mąkę rozmieszać w śmietanie, wlać do wrzącego rosołu, mieszając zagotować, dodać chrzan, sól, ocet i cukier do smaku, wymieszać, zagotować, wlać do sosjerki. Uwagi: Ozorki wieprzowe można podawać w/g uznania z ziemniakami puree i sosami: pomidorowym, chrzanowym , koperkowym, musztardowym przyrządzonym na rosole z ozorków.