Do góry

Dania główne Przepis na:

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 539

Idealny dodatek do drugiego dania. Pączki ziemniaczane, które mają złocistą i chrupiąca skórka a w środku są mięciutkie i puszyste. U nas w domu zawsze robią furorę i znikają bardzo szybko. Idealnie nadają się do de volaille.

Składniki

  • SKŁADNIKI
  • 440g (po obraniu) mącznych ziemniaków
  • płaska łyżka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • •1 łyżeczka majeranku
  • łyżka gorącego mleka
  • 1 łyżka gorącej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, dodać sól i ugotować. Odcedzić i przecisnąć przez prasę. Kiedy troszkę ostygną dodać żółtko, mąkę i majeranek. Wyrobić dłonią na gładką masę. Białko ubić na puszystą pianę. Dodać gorące mleko oraz wodę. Wymieszać. Dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać delikatnie łyżką przygotowaną masę. Smażyć na złoty kolor. Upieczone pączki położyć na papier, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń