Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Tofu pokrój w małą kostkę i smaż 3 minuty w głębokim tłuszczu. Czosnek obierz i rozgnieć. Posiekaj dymkę i kolendrę, paprykę pokrój w paski. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Limonkę pokrój w plasterki.
Makaron gotuj 3 minuty w wodzie z solą i octem ryżowym. Odcedź i przelej zimną wodą. Do rozgrzanego woka wlej olej i smaż 1 minutę czosnek, szalotki i paprykę.
Dodaj krewetki, smaż ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na ściankę woka wbij jajko i mieszaj, aż się zetnie. Dodaj makaron, tofu, pastę tamaryndową, sos rybny, cukier, skrop wodą.
Wymieszaj, smaż 1,5 minuty. Na 1 minutę przed końcem smażenia dodaj kiełki fasoli. Zdejmij z ognia, wrzuć dymkę i kolendrę, dokładnie wymieszaj. Podawaj makaron posypany orzechami, udekorowany płatkami chili i limonką.Źródło: Show