Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rustykalna tarta wypełniona kuskusem, szpinakiem i mięsem indyczym
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20192
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 580
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 798
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20192
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 580
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 798
Składniki
Przygotowuję ciasto. Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 35 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć. Z łyżki ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia. Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę. Ciasto rozwałkowuję cienko. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam płat ciasta i odstawiam na bok.
Przygotowuję farsz. Zmielone mięso przyprawiam solą i pieprzem. Smażę na łyżce oliwy. Zmniejszam moc palnika i duszę, aż będzie gotowe. Odstawiam. Szpinak rozmrażam, podgrzewając na patelni. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia. Odstawiam. Przestudzony szpinak łączę z mięsem. Kuskus krótko przepłukuję zimną wodą. Zalewam wrzątkiem, dodaję szczyptę soli i odstawiam pod przykryciem. Po kilku minutach mieszam i odkrywam. Dodaję rodzynki. Studzę delikatnie. Cebulę kroję w krążki. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam połowę /drugą część odkładam/. Podsypuję cukrem i karmelizuję. Winogrona myję i kroję na mniejsze części. Natkę siekam dość grubo. Dodaję wszystko do kuskus, dokładam połowę skarmelizowanej cebuli i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję indyka w szpinaku oraz rozkłócone z jogurtem naturalnym jaja – mieszam. Przyprawiam do smaku.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Nakładam farsz na wyłożoną ciastem tortownicę. Wyrównuję powierzchnię. Na wszystko rozkładam pozostałą cebulę. Smaruję powierzchnię naoliwionym pędzelkiem. Zapiekam około 30-40 minut. Podaję od razu. Gorące i skwierczące.