Do góry

Dania główne Przepis na:

paj szpinakowo-cebulowy

Przepis dnia 2014-10-10
paj szpinakowo-cebulowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2589

Dodano:

Odsłon: 3912

rustykalna tarta wypełniona kuskusem, szpinakiem i mięsem indyczym

Składniki

  • CIASTO: 100 g mąki pszennej
  • 40 g ziemniaków mącznych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • FARSZ: 450 g szpinaku mrożonego
  • 300 g cebuli
  • 500 g mięsa indyka /mieliłam maszynką mięso z piersi i skrzydeł/
  • 250 g ciemnego winogrona
  • 300 g kuskus
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jaja
  • 50 g rodzynek
  • 1 pęczek natki
  • pieprz
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowuję ciasto.
    Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 35 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć.

    Z łyżki ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia.

    Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk.
    Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę.

    Ciasto rozwałkowuję cienko. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam płat ciasta i odstawiam na bok.

  2. Przygotowuję farsz.
    Zmielone mięso przyprawiam solą i pieprzem. Smażę na łyżce oliwy. Zmniejszam moc palnika i duszę, aż będzie gotowe. Odstawiam.
    Szpinak rozmrażam, podgrzewając na patelni. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia. Odstawiam.
    Przestudzony szpinak łączę z mięsem.

    Kuskus krótko przepłukuję zimną wodą. Zalewam wrzątkiem, dodaję szczyptę soli i odstawiam pod przykryciem.
    Po kilku minutach mieszam i odkrywam. Dodaję rodzynki. Studzę delikatnie.

    Cebulę kroję w krążki. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam połowę /drugą część odkładam/. Podsypuję cukrem i karmelizuję.

    Winogrona myję i kroję na mniejsze części.
    Natkę siekam dość grubo.
    Dodaję wszystko do kuskus, dokładam połowę skarmelizowanej cebuli i mieszam dokładnie.

    Na koniec dodaję indyka w szpinaku oraz rozkłócone z jogurtem naturalnym jaja – mieszam. Przyprawiam do smaku.

  3. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Nakładam farsz na wyłożoną ciastem tortownicę. Wyrównuję powierzchnię.

    Na wszystko rozkładam pozostałą cebulę. Smaruję powierzchnię naoliwionym pędzelkiem.
    Zapiekam około 30-40 minut.

    Podaję od razu. Gorące i skwierczące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń