Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pałeczki z kurczaka to mało czasochłonny i prosty w realizacji pomysł na obiad. Wystarczy je zamarynować i pozostawić na trochę w lodówce (najlepiej na całą noc), a później – na czas przygotowania reszty dania – wstawić do piekarnika. Poniżej znajdziesz pomysł na bardzo prostą, lekko pikantną marynatę. Możesz jednak skorzystać z innych składników, np. miodu, imbiru, ziół… Aby przyspieszyć przygotowanie posiłku, wraz z kurczakiem wstaw do piekarnika warzywa, np. ziemniaki lub paprykę.
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 450
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 50
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 241
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 366
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 450
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 50
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 241
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 366
Składniki
Oczyść pałeczki z kurczaka – usuń chrząstki, nadmiar tłuszczu, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj marynatę z oliwy, musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i wszystkich przypraw (obu papryk, kurkumy, odrobiny soli i pieprzu). Powstałą pastą natrzyj pałki z kurczaka i odłóż je do lodówki (pod przykryciem) na co najmniej 2-3 godziny.
Ogrzej pałeczki z kurczaka do temperatury pokojowej. Umieść mięso w lekko natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz bez przykrycia przez około 40 minut. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pojawi się już sos, co pewien czas podlewaj nim pałeczki.
Po upieczeniu od razu wyjmij pałeczki z kurczaka z piekarnika, by nie wysuszyć mięsa. Podawaj z np. z pieczonymi ziemniakami albo gotowanym, doprawionym curry ryżem. Nie zapomnij o zdrowej porcji warzyw.