Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone pałeczki możemy podać z kluseczkami śląskimi, ziemniakami lub ryżem. Do tego ulubiona sałatka i pyszne danie gotowe :) Mięsko jest mięciutkie – rozpływa się w ustach.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1335
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7354
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2834
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1335
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7354
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2834
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i estragonem, a następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Na tym samym tłuszczu co obsmażaliśmy mięso, szklimy pokrojoną cebulę i paprykę w kostkę. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pikantny sos paprykowy, mieszamy i dusimy ok. 40 minut. Łyżeczkę mąki mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu, zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami śląskimi i dowolną surówką.