Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałeczki z kurczaka w pikantnym sosie

Pałeczki z kurczaka w pikantnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2167

Dodano:

Odsłon: 881

Duszone pałeczki możemy podać z kluseczkami śląskimi, ziemniakami lub ryżem. Do tego ulubiona sałatka i pyszne danie gotowe :) Mięsko jest mięciutkie – rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Pałeczki z kurczaka - 1 kg
  • Cebula - 2 szt.
  • Czerwona papryka - 1 szt.
  • Bulion - 3 szkl.
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • Pikantny sos paprykowy - 2 łyżki
  • Śmietana - 100 ml
  • Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Estragon - do smaku
  • Bazylia - do smaku
  • Mąka - 1 łyżeczka do sosu + do obtoczenia mięsa
  • Sok z cytryny - do skropienia mięsa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i estragonem, a następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Na tym samym tłuszczu co obsmażaliśmy mięso, szklimy pokrojoną cebulę i paprykę w kostkę. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pikantny sos paprykowy, mieszamy i dusimy ok. 40 minut.

    Łyżeczkę mąki mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu, zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami śląskimi i dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń