Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałki drobiowe w ziołowej marynacie

Pałki drobiowe w ziołowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527

Dodano:

Odsłon: 3754

Obiad z gatunku lekkich i sycących jednocześnie. Drób duszony z warzywami, pachnący świeżym tymiankiem i czosnkiem. Tanio i smacznie. Polecam!

Składniki

  • pałki kurczaka 2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • ziemniaki 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • świeży tymianek
  • pomidorki koktajlowe 5 sztuk
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pałki z kurczaka umyć, dobrze osuszyć. Następnie mięso posolić, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem i mielonym imbirem. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, położyć na mięsie. Wszystko przykryć gałązkami tymianku, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
    W tym czasie przygotować dodatki do mięsa. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć pomidorki, cebulę pokroić w piórka.

  2. Zamarynowane pałki kurczaka obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać ziemniaki i cebulę. Wszytko razem smażyć 5 minut, często mieszając, co zapobiegnie przypaleniu ziemniaków. Następnie dodać czosnek i tymianek z marynaty, wlać pół szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać połówki pomidorków koktajlowych, danie przyprawić solą i pieprzem.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń