Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Oczyszczone pałki namoczyć w solance 1,5 l +3 łyżki soli ok 20-30 min. Następnie osuszyć i natrzeć ziołami prowansalskimi, kolorowy czosnkiem wymieszanymi z olejem i octem. Odstawić do lodówki na 15 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Oczyszczone, umyte, osuszone pieczarki pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, aż zniknie cały sos. Dodać sól do smaku i pieprz czarny świeżo mielony. Kapustę krótko obgotować w osolonej wodzie. Zdjąć 6 liści i z tych liści ściąć nerwy. Rozkładać pojedynczo liście. Na każdy liść nakładać ok dwie łyżki przygotowanych, przestudzonych pieczarek i pałkę-nogę, tak żeby wystawała kość. Składać liść na pół, a brzegi podwijać pod spód. Takie porcje układać w naczyniu żaroodporny. Passatę z ziołami połączyć ze śmietaną, cukrem i solą. Takim sosem zalać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 1 godz. Na ok 10 min przed końcem pieczenia można zdjąć folię. Podawać jako samodzielne danie, albo dodatek do obiadu. Smacznego.