Pałki z kurczaka w boczku to świetny pomysł na alternatywę dla tradycyjnego obiadu, a także świetne danie na uroczystość, np. imprezę sylwestrową. Dzięki temu, że mięso jest owinięte boczkiem, nie będzie suche. Dobrze też odchodzi od kości. Z kolei marynata na bazie ketchupu i przypraw sprawi, że pałki z kurczaka będą aromatyczne.
Pałki z kurczaka w boczku
Składniki
- 600 g pałek z kurczaka
- boczek wędzony w plastrach (tyle, ile jest pałek)
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- papryka słodka w proszku
- papryka wędzona w proszku
- czosnek granulowany
- natka pietruszki suszona
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy z oliwek
Składniki
- 600 g pałek z kurczaka
- boczek wędzony w plastrach (tyle, ile jest pałek)
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- papryka słodka w proszku
- papryka wędzona w proszku
- czosnek granulowany
- natka pietruszki suszona
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy z oliwek

Etapy przygotowania
Pałki z kurczaka przygotuj do pieczenia. Usuń skórkę, każdy kawałek posól i popieprz z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.
W małej miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, paprykę słodką i wędzoną w proszku, czosnek granulowany, natkę pietruszki suszoną. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Natrzyj pałki z kurczaka marynatą. Owiń każdy kawałek mięsa jednym plastrem boczku wędzonego. Najlepiej wstaw mięso do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Włóż mięso w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Zostaw tak na około 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez kolejne 30-40 minut.
Podawaj z frytkami, ziemniaczkami pieczonymi albo ryżem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 232

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 525
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 232

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 525



Składniki
- 600 g pałek z kurczaka
- boczek wędzony w plastrach (tyle, ile jest pałek)
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- papryka słodka w proszku
- papryka wędzona w proszku
- czosnek granulowany
- natka pietruszki suszona
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy z oliwek
Pałki z kurczaka przygotuj do pieczenia. Usuń skórkę, każdy kawałek posól i popieprz z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek.
W małej miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, paprykę słodką i wędzoną w proszku, czosnek granulowany, natkę pietruszki suszoną. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Natrzyj pałki z kurczaka marynatą. Owiń każdy kawałek mięsa jednym plastrem boczku wędzonego. Najlepiej wstaw mięso do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Włóż mięso w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Zostaw tak na około 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez kolejne 30-40 minut.
Podawaj z frytkami, ziemniaczkami pieczonymi albo ryżem.