Do góry

Dania główne Przepis na:

Paluchy z szynki, ziemniaki, sałatka.

Paluchy z szynki, ziemniaki, sałatka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 506

Smażone paluchy z szynki wieprzowej podane z ziemniakami, sałatką z kapusty,marchwi, papryk i ogórka oraz z papryczkami czereśniowymi.

Składniki

  • szynka wieprzowa 60 dag
  • smalec 3 łyżki
  • przyprawa do mięs
  • Sól
  • Majeranek
  • Ziemniaki
  • cebula 2 szt.
  • sałatka z domowych przetworów
  • papryczki czereśniowe, marynowane
  • natka pietruszki z koprem do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w grube 4 cm plastry. Plastry szynki kroimy w 4 cm paski. Paski szynki nacieramy w przyprawie do mięs, umieszczamy w pojemniku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc. Godzinę przed przygotowaniem obiadu smażymy paski na gorącym tłuszczu ze smalcu z każdej strony na rumiany kolor.

  2. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.

  3. Gdy paluchy będą rumiane dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule pokrojone przed dodaniem lekko solimy. Po dodaniu cebuli dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu ładnego zeszklenia cebuli.

  4. Gdy cebula ładnie się zeszkli, smażymy bez przykrycia żeby zredukować wytworzoną z cebuli i mięsa wodę.

  5. Usmażone z szynki paluchy podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem z cebulą i sałatką z domowych przetworów oraz z papryczkami czereśniowymi. Możemy posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem, jak kto lubi.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń