Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały zamiennik schabowego czy mielonego. Świetnie smakuje i tak też wygląda.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13775
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1585
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15345
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6269
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13775
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1585
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15345
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6269
Składniki
Blaszka 9 X 22 cm, wyłożona folią przezroczystą z zapasem. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plasterki boczku kroimy w paseczki, przesmażamy na patelni ( średni ogień) do chrupkości. Boczek zdejmujemy z patelni, na tłuszcz kładziemy gruszki, dodajemy cukier i dusimy około 15-20 minut. Gruszki studzimy i łączymy z boczkiem.
Kaszankę pozbawioną osłonki miksujemy na dość jednolitą masę, czas miksowania około 3-4 minuty. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Na blacie roboczym rozwijamy folię przezroczystą, rozkładamy masę z kaszanki, przykrywamy drugim kawałkiem foli. Kaszankę wałkujemy na prostokąt 23 X 28 cm, po cm na zapas.
Przykładamy foremkę i przez folię tniemy 3 paski 9 X 22 cm. Następnie zdejmujemy górną folię a za pomocą dolnej przenosimy kaszankę na spód blaszki, obracając ją do góry dnem. Folię zdejmujemy.
Kaszankę przykrywamy plastrami sera.
Potem nakładamy warstwę gruszek z boczkiem, plaster kaszanki, ser, druga warstwa gruszek i na koniec plaster kaszanki.
Wszystko lekko dociskamy, zawijamy folią, przykrywamy drugą blaszką, dociskamy. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny, lub zamrażalki na pół godziny.
Po schłodzeniu kaszankę wyjmujemy z foremki, odwijamy z foli i kroimy w 2-3 cm plastry.
Plastry obtaczamy w mące, jajku, i na koniec bułce tartej. Smażymy kilka minut na głębokim tłuszcz z obu stron. Podajemy z ziemniakami, ryżem. Doskonale też smakują z chlebem.