Do góry

Dania główne Przepis na:

Panierowana cukinia z piekarnika

Panierowana cukinia z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 3554

Dodano:

Odsłon: 9883

Pyszne, chrupiące kawałeczki cukinii w panierce bez jajek, z dodatkiem sera. Nie trzeba ich smażyć, wiec nie są aż takie kaloryczne. Bardzo fajny pomysł na ciepłą kolację lub dodatek do obiadu. Można podać z każdym sosem, ketczupem śliwkowo- paprykowym lub sosem jogurtowym.

Składniki

  • na 2 blaszki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g kwaśnej śmietany( najlepiej gęstej i tłustej)
  • ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Panierowana cukinia z piekarnika

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na prostokątne kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wsypać do miseczki. Dodać mąkę panierowaną i razem wymieszać.

  2. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Każdy kawałek cukinii obtoczyć w śmietanie, a następnie w bułce tartej z serem. Nadmiar strzepnąć i cukinię położyć na foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 04 października 2019 Ten pomsyl z piekarnikiem jest swietny, robie podobnie cukinie z parmezanowa panierka, ale jeszcze nigdy nie pieklam, gdyz balam sie efektu, ale widze, ze wychodzi wspaniale :)

https://smaker.pl/przepis-chrupiaca-cukinia-z-parmezanem,165560,konhambos.html
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 30 września 2019 Swietny przepis, koniecznie musze wyprobowac bo ma same zalety. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 30 września 2019 Jak zwykle wygląda smakowicie. Chrupiąca cukinia - mniam! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń