Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie nie tylko na Wigilię - panierowane boczniaki królewskie z domową remuladą. Grzyby panierowane to smaczna i zdrowa alternatywa, panko z parmezanem nadaje im wyjątkowego charakteru, a własnoręcznie wykonana remulada stanowi doskonałe uzupełnienie tego prostego i szybkiego dania.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 164
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 164
Składniki
Boczniaki pokroic na spore kawalki, oczyscic dymkę i pokroic w cienkie pierscienie. Obrac czosnek i pokroic w drobna kostke. Na patelni rozgrzac odrobine tluszczu roslinnego i smazyc dymke z czosnkiem na srednim ogniu przez 2-3 minuty. Do plytkiej miski wsypac panko lub bulke tarta i parmezan i wymieszac, w osobnych, plytkich miskach umiescic make i jajka. W garnku rozgrzac tluszcz roslinny. Kawalki grzybów posolic i obtoczyc w mace.
Grzyby nastepnie obtoczyc w jajkach i w panko z parmezanem. Smazyc na oleju roslinnym przez ok. 3 minuty, az beda zlotobrazowe. Olej roslinny nie powinien byc zbyt goracy, w przeciwnym razie panierka zbyt szybko sciemnieje, a grzyby nie beda odpowiednio usmazone. Gotowe grzyby rozlozyc na papierze kuchennym.
Pomarancze umyc, osuszyc i zetrzec polowe skórki. Ziola oczyscic, wyrwac igly z galazek rozmarynu i wszystko drobno posiekac. W misce wymieszac jogurt i smietane, dodac ziola. Doprawic syropem klonowym, skórka pomaranczowa, pieprzem i sola i na koniec dodac usmazona dymke i czosnek.
Boczniaki podawac z domowa remulada.