Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pappardelle z grillowanym bakłażanem"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 144
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Bakłażana pokrój w plastry, posmaruj odrobiną oliwy i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temp. 220° C. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. W czasie kiedy gotuje się makaron, otwórz puszki pomidorów, wrzuć je do blendera i zmiksuj.
Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć drobno pokrojony czosnek i po chwili oczyszczoną papryczkę chili. Dodaj pomidory i całość gotuj kilka minut na małym ogniu. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grillowane plastry bakłażana.
Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pod koniec gotowania dodaj pęczek posiekanej bazylii i rozdrobnioną mozzarellę. Sos wymieszaj z makaronem i podawaj posypany odrobiną parmezanu.Źródło: Na żywo