Do góry

Dania główne Przepis na:

Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie

Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2305 Ocena: 51010

Dodano:

Odsłon: 4015

:)

Składniki

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 100 ml śmietany 12%
  • czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • łyżeczka estragonu
  • sól ,pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie

Przygotowanie

  1. W bulionie ugotowałem kurczaka ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki ,marchewki ,pietruszkę i seler obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Grzyby i warzywa dodałem do bulionu z kurczakiem ,przyprawiłem solą i pieprzem. W tym czasie ugotowałem makaron wg przepisu.
    Gdy mięso zrobiło się miękkie ,wyciągnąłem je z bulionu ,śmietanę rozrobiłem z mąką i odrobiną bulionu ,po czym wlałem do całości ,wymieszałem i zagotowałem. Mięso włożyłem do sosu i dusiłem pod przykryciem ok. 5 min. Na każdą porcję wylałem sos i ułożyłem kurczaka. Opcjonalnie można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania_M 09 marca 2014 Wypróbowałam :D Zamiast gotowanego kurczaka dodałam smażoną z przyprawami pierś z kurczaka :) Jak dla mnie sos mógłby być nieco bardziej gęsty (chyba, że taki miał być). Jeśli chodzi o smak - REWELACJA! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 05 marca 2014 Bardzo smacznie się zapowiada, lubię takie lekkie smaki :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń