Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3811
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414569
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2342
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3811
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414569
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2342
Składniki
Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie.
Gotowe nadziane papryczki układamy na stojąco w niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką). Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym.
Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory z puszki ( zwykłe pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki ponadto dolać ok 1 szklanki wody) i w talarki pokrojony czosnek. Całość gotujemy przez kilka minut. Kolejną rzeczą którą trzeba z robić to wszystko mielimy w garnku blenderem aż do momentu gdy zostaną drobne gródki z cebuli - mają zostać. Cały sos zagęszczamy śmietaną - trzeba ją zahartować przed dolewaniem i dodajemy bazylię. Jeśli przesadzicie ze śmietaną można dolać odrobinę wody i koncentratu.