Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym.
Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie.
Gotowe nadziane papryczki układamy na stojąco w niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką).
Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym.
Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory z puszki ( zwykłe pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki ponadto dolać ok 1 szklanki wody) i w talarki pokrojony czosnek.
Całość gotujemy przez kilka minut. Kolejną rzeczą którą trzeba z robić to wszystko mielimy w garnku blenderem aż do momentu gdy zostaną drobne gródki z cebuli - mają zostać.
Cały sos zagęszczamy śmietaną - trzeba ją zahartować przed dolewaniem i dodajemy bazylię.
Jeśli przesadzicie ze śmietaną można dolać odrobinę wody i koncentratu.
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 219
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1373
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 153
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 218
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 219
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1373
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 153
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 218
Składniki
Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie.
Gotowe nadziane papryczki układamy na stojąco w niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką). Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym.
Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory z puszki ( zwykłe pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki ponadto dolać ok 1 szklanki wody) i w talarki pokrojony czosnek. Całość gotujemy przez kilka minut. Kolejną rzeczą którą trzeba z robić to wszystko mielimy w garnku blenderem aż do momentu gdy zostaną drobne gródki z cebuli - mają zostać. Cały sos zagęszczamy śmietaną - trzeba ją zahartować przed dolewaniem i dodajemy bazylię. Jeśli przesadzicie ze śmietaną można dolać odrobinę wody i koncentratu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 30
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 502