Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14983
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44849
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14983
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44849
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 719
Składniki
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, posypujemy przyprawą do drobiu, solą i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Z papryk odkrawamy wierzchy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w kosteczkę. Pomidory kroimy w nieduża kostkę. Boczek kroimy w paseczki a pieczarki w półplasterki. Ryż gotujemy nieco krócej niż podane na opakowaniu. Pieczarki przesmażamy na łyżce masła do odparowania i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka przesmażamy na oleju.
Na osobną suchą patelnię wrzucamy boczek, gdy się wytopi dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i razem smażymy przez kilka minut. Dodajemy pieczarki i kurczaka, po kilku minutach pomidory i mrożony groszek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku, smażymy przez 6-7 minut i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Nadziewamy papryki mocno dociskając farsz pozostawiając 2-3 centymetry do krawędzi puste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy papryki i wbijamy na wierzch po jednym jajku. Zapiekamy jeszcze przez chwilę do chwili, aż zetnie się białko a żółtko będzie jeszcze płynne.
Tak właśnie wymyśliłam sobie to danie ;) Na zdjęciu nie wygląda idealnie, bo jest na wierzchu tylko żółtko ( do tego nazbyt ścięte ). Popełniłam błąd, bo nie wzięłam pod uwagę, że papryki podczas pieczenia miękną i się kurczą. W efekcie całe jajo się nie zmieściło ;) Podane w przepisie 2-3 centymetry od krawędzi papryki powinny być wystarczające by zmieścić całe jajko :)