Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz gotować, ale wiecznie brak ci na to czasu? Zdrowej, smacznej diety nie wolno odkładać na bliżej nieokreślone „później”! O ile w tygodniu musisz czasem zadowolić się sosem ze słoika, weekend to dobry moment, by poeksperymentować w kuchni. Wcale nie musisz przy tym rezygnować z obejrzenia ulubionego serialu. Papryka faszerowana na sobotni obiad to danie szybkie, a oryginalne, smaczne i znacznie zdrowsze niż odmrożona pizza.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2018
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12993
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2018
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12993
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Ugotuj ryż do miękkości w lekko osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź i wymieszaj z curry.
Umyj papryki. Odetnij górne części (tak, by ich nie uszkodzić – zachowaj ogonki!), z środka usuń gniazda nasienne.
Pokrój drobno cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek. Rozgrzej na patelni olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek i słodką paprykę, a po chwili mięso. Wysmaż mięso, pod koniec dodając do niego koncentrat pomidorowy i zioła (bazylię, tymianek). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z palnika.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Dodaj na patelnię ryż, jajko i większość sera. Dokładnie wymieszaj farsz. Napełnij nim ułożone w naczyniu żaroodpornym papryki. Posyp nafaszerowane papryki resztą sera żółtego. Na wierzchu ułóż odkrojone góry papryk. Na dno naczynia wlej około 100-150 ml wody.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30 minut.