Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana orientalnie

Papryka  faszerowana orientalnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6762

Dodano:

Odsłon: 687

Paryka z niecodziennym slodko-pikantnym orientalnym nadzieniem i bananami smazonymi w miodzie i imbirze. Odwazna kompozycja, która doskonale smakuje i jest ciekawym wariantem klasycznej faszerowanej papryki.

Składniki

  • 4 czerwone lub żółte papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 selery naciowe
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 100 g kiełbasy podrobowej lub kabanosów
  • 1 papryczka chili
  • ¼ ananasa
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 cytryna organiczna
  • 150 g ryżu basmati
  • ¾ l soku pomidorowego
  • sól, cukier
  • BANANY:
  • 4 małe lub 2 duże banany
  • 1 łyżka imbiru
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Papryka faszerowana orientalnie

Przygotowanie

  1. Podobnie jak w wypadku wielu orientalnych potraw, przygotowanie skladników wymaga wiecej czasu niz samo przyrzadzenie potrawy.
    Pokroic kielbase, cebule, seler naciowy wraz z liscmi i ananasa na kawalki, posiekac czosnek i papryczki chili.
    Odkroic wierzch papryki i usunac nasiona.
    Ugotowac ryz.

  2. Na patelni rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc cebule, czosnek i kawalki kiełbasy. Dodac seler, dymkę i chili, nastepnie kurkume, wszystko dokladnie wymieszac i smazyc kilka minut.
    Dodac troche bulionu, ananasa, i ugotowany ryz.
    Doprawic sola, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina tartej skórki cytrynowej.

  3. Nadziac papryki przygotowana masa, wstawic do naczynia zaroodpornego, wlać sok pomidorowy i doprawic go odrobina cukru i soli a papryki skropic łyzka oliwy z oliwek.
    Piec papryke w temp. 200° C ok. 20 minut.

  4. W miedzyczasie przygotowac banany.
    Zetrzec imbir na tarce z drobnymi oczkami, obrac banany, jesli sa zbyt duze, pokroic na kawalki.
    Rozgrzac maslo na patelni i smazyc w nim banany, az nabiora zlotego koloru.
    Doprawić startym imbirem i miodem.

    Podawac z sosem w glebokich talerzach, udekorowane smazonym bananem lub "solo".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 grudnia 2018 Składniki idealne, bo lubię orientalne smaki :)
Robiłem już wiele przepisów z paprykami, ale ten mnie znowu zainspirował :)
Super się zapowiada :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 grudnia 2018 Badzo chętnie bym zjadła,przepyszne połączenie:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń