Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryka z niecodziennym slodko-pikantnym orientalnym nadzieniem i bananami smazonymi w miodzie i imbirze. Odwazna kompozycja, która doskonale smakuje i jest ciekawym wariantem klasycznej faszerowanej papryki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12220
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12220
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Podobnie jak w wypadku wielu orientalnych potraw, przygotowanie skladników wymaga wiecej czasu niz samo przyrzadzenie potrawy. Pokroic kielbase, cebule, seler naciowy wraz z liscmi i ananasa na kawalki, posiekac czosnek i papryczki chili. Odkroic wierzch papryki i usunac nasiona. Ugotowac ryz.
Na patelni rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc cebule, czosnek i kawalki kiełbasy. Dodac seler, dymkę i chili, nastepnie kurkume, wszystko dokladnie wymieszac i smazyc kilka minut. Dodac troche bulionu, ananasa, i ugotowany ryz. Doprawic sola, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina tartej skórki cytrynowej.
Nadziac papryki przygotowana masa, wstawic do naczynia zaroodpornego, wlać sok pomidorowy i doprawic go odrobina cukru i soli a papryki skropic łyzka oliwy z oliwek. Piec papryke w temp. 200° C ok. 20 minut.
W miedzyczasie przygotowac banany. Zetrzec imbir na tarce z drobnymi oczkami, obrac banany, jesli sa zbyt duze, pokroic na kawalki. Rozgrzac maslo na patelni i smazyc w nim banany, az nabiora zlotego koloru. Doprawić startym imbirem i miodem. Podawac z sosem w glebokich talerzach, udekorowane smazonym bananem lub "solo".