Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryka z niecodziennym slodko-pikantnym orientalnym nadzieniem i bananami smazonymi w miodzie i imbirze. Odwazna kompozycja, która doskonale smakuje i jest ciekawym wariantem klasycznej faszerowanej papryki.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1959
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 148
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1959
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 148
Składniki
Podobnie jak w wypadku wielu orientalnych potraw, przygotowanie skladników wymaga wiecej czasu niz samo przyrzadzenie potrawy. Pokroic kielbase, cebule, seler naciowy wraz z liscmi i ananasa na kawalki, posiekac czosnek i papryczki chili. Odkroic wierzch papryki i usunac nasiona. Ugotowac ryz.
Na patelni rozgrzac oliwe i najpierw podsmazyc cebule, czosnek i kawalki kiełbasy. Dodac seler, dymkę i chili, nastepnie kurkume, wszystko dokladnie wymieszac i smazyc kilka minut. Dodac troche bulionu, ananasa, i ugotowany ryz. Doprawic sola, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobina tartej skórki cytrynowej.
Nadziac papryki przygotowana masa, wstawic do naczynia zaroodpornego, wlać sok pomidorowy i doprawic go odrobina cukru i soli a papryki skropic łyzka oliwy z oliwek. Piec papryke w temp. 200° C ok. 20 minut.
W miedzyczasie przygotowac banany. Zetrzec imbir na tarce z drobnymi oczkami, obrac banany, jesli sa zbyt duze, pokroic na kawalki. Rozgrzac maslo na patelni i smazyc w nim banany, az nabiora zlotego koloru. Doprawić startym imbirem i miodem. Podawac z sosem w glebokich talerzach, udekorowane smazonym bananem lub "solo".