Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 226

Dodano:

Odsłon: 4394

Przepis na smaczne papryki faszerowane. Nadają się zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 100 g ryżu parboiled
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 70 g tartego sera np. Gouda
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • czerwona czubryca,zioła prowansalskie,sól,pieprz do smaku
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami

Przygotowanie


  1. Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
    usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu
    na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
    oleju. Marchewkę,pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych
    oczkach.
    Następnie z mięsem mielonym dodać do cebuli i poddusić.
    Fasolę i kukurydzę odcedzić.
    Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, serem,natką pietruszki, doprawić do smaku.

  2. Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
    wysmarowanym margaryną Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  3. Rada: paprykę można podawać np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń