Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie postu proponuję bardzo smaczną i pożywną paprykę pieczoną z kuskusem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Czarny sezam i pestki słonecznika zapewniają chrupkość i składniki odżywcze.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1422
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12276
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1422
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12276
Składniki
Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom kaszy. Przykrywamy odstawiamy na 5 minut. Potem kaszę rozbijamy widelcem, dosypujemy 2 czubate łyżeczki czarnego sezamu i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i usuwamy błonę i pestki, następnie całe smarujemy oliwą. Strąki napełniamy pierwszą warstwą kuskusu, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy połówkami oliwek, delikatnie dociskamy. Wykładamy następną warstwę kuskusu, przykrywamy pomidorkami pokrojonymi w paski i posypujemy pastami słonecznika. Znowu lekko dociskamy i nakładamy trzecią, ostatnią warstwę kuskusu którą polewamy olejem z pomidorów. Wierzch posypujemy czarnym sezamem. Papryki owijamy papierem do pieczenia, przewiązujemy wilgotnym sznureczkiem w połowie papryki i tak przygotowane przekładamy na blaszkę razem z kapeluszami papryki. Pieczemy w 180 C ok. 30 minut, kapelusze wyjmujemy po 20 minutach.
Papryki możemy podawać owinięte w papier którym się piekły. Jest to też element dekoracyjny. Smacznego.