Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W okresie postu proponuję bardzo smaczną i pożywną paprykę pieczoną z kuskusem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Czarny sezam i pestki słonecznika zapewniają chrupkość i składniki odżywcze.
Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom kaszy.
Przykrywamy odstawiamy na 5 minut. Potem kaszę rozbijamy widelcem, dosypujemy 2 czubate łyżeczki czarnego sezamu i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i usuwamy błonę i pestki, następnie całe smarujemy oliwą.
Strąki napełniamy pierwszą warstwą kuskusu, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy połówkami oliwek, delikatnie dociskamy.
Wykładamy następną warstwę kuskusu, przykrywamy pomidorkami pokrojonymi w paski i posypujemy pastami słonecznika.
Znowu lekko dociskamy i nakładamy trzecią, ostatnią warstwę kuskusu którą polewamy olejem z pomidorów.
Wierzch posypujemy czarnym sezamem.
Papryki owijamy papierem do pieczenia, przewiązujemy wilgotnym sznureczkiem w połowie papryki i tak przygotowane przekładamy na blaszkę razem z kapeluszami papryki.
Pieczemy w 180 C ok. 30 minut, kapelusze wyjmujemy po 20 minutach.
Papryki możemy podawać owinięte w papier którym się piekły.
Jest to też element dekoracyjny.
Smacznego.
Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem
Odsłon: 19236
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 204
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 306
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 204
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 306
Składniki
Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom kaszy. Przykrywamy odstawiamy na 5 minut. Potem kaszę rozbijamy widelcem, dosypujemy 2 czubate łyżeczki czarnego sezamu i dokładnie mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i usuwamy błonę i pestki, następnie całe smarujemy oliwą. Strąki napełniamy pierwszą warstwą kuskusu, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy połówkami oliwek, delikatnie dociskamy. Wykładamy następną warstwę kuskusu, przykrywamy pomidorkami pokrojonymi w paski i posypujemy pastami słonecznika. Znowu lekko dociskamy i nakładamy trzecią, ostatnią warstwę kuskusu którą polewamy olejem z pomidorów. Wierzch posypujemy czarnym sezamem. Papryki owijamy papierem do pieczenia, przewiązujemy wilgotnym sznureczkiem w połowie papryki i tak przygotowane przekładamy na blaszkę razem z kapeluszami papryki. Pieczemy w 180 C ok. 30 minut, kapelusze wyjmujemy po 20 minutach.
Papryki możemy podawać owinięte w papier którym się piekły. Jest to też element dekoracyjny. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Dania główne
Risotto ze szparagami
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 145
Risotto ze szparagami
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 138