Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka nadziewana szarpanym mięsem

Papryka nadziewana szarpanym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1541

Dodano:

Odsłon: 3062

Słodka czerwona papryka nadziana szarpanym mięsem z dodatkiem pieczarek, ryżu i kolorowej quinoi.

Składniki

  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • farsz:
  • 500 g szarpanej wołowiny
  • 250 g pieczarek
  • czerwona cebula
  • pół szklanki brązowego ryżu
  • po 2 łyżki czerwonej, czarnej i białej quinoi
  • łyżka masła
  • sól
  • Pieprz czarny
  • opcjonalnie 200 ml sosu barbecue/keczupu/passaty pomidorowej, jeśli mięso wypiło cały sos spod pieczenia
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek wsypujemy ryż i quinoa, chwilę smażymy. Dodajemy mięso, jeśli sosu spod mięsa jest mało dodajemy sos barbecue i trochę wody. Dusimy razem przez około 5 minut.


    Papryki wydrążamy, pozbawiając gniazd nasiennych, zielone szypułki zostawiamy do dekoracji.
    Papryki nadziewamy farszem, układamy w żeliwnym garnku. Papryki podlewamy wodą około 200 ml, wsypujemy ziela, liście i ziarna pieprzu, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut.


    Upieczona papryka jest idealna jako samodzielne danie, ewentualnie możemy podać do niej ulubioną sałatkę.

    *Przykładowy przepis na szarpane mięso znajdziecie na moim blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń