Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka z boczkiem

Papryka z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3074

Dodano:

Odsłon: 525

Bardzo pyszna propozycja na przygotowanie papryki

Składniki

  • Papryka czerwona 4 szt., 1 cukinia
  • 4 cebule, 3 zabki czosnku
  • swiezy boczek w plastrach ok. 1 cm - 5 sztuk
  • smalec - 2 lyzki
  • przyprawa warzywna, pieprz, lubczyk, susz. pietruszka
  • papryka slodka w proszku - 1 lyzka, kurkuma 1 lyzeczka
  • natka pietruszki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek myjemy, wycinamy chrzastki, kroimy w paseczki (ja skory nie obcinam, wy zrobicie, jak chcecie).
    najpierw na gleboka patelnie dajemy 2 lyzki smalcu i pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy boczek przyprawiony przyprawa warzywna i papryka i smazymy ciagle mieszajac, do momentu, az boczek zacznie skwierczec. Smazymy potem jeszcze 2 minutki i lyzka cedzakowa wykladamy boczek do osobnego naczynia, a na ten sam tluszcz dajemy cebule pokrojone w piorka. Smazymy je, az sie nieco zeszkla i dopiero w tym momencie dodajemy pokrojone papryki i cukinie oraz podlewamy pol litra wody. Mieszamy - jesli sie to uda, gdyz patelnia jest juz bardzo pelna, doprawiamy kurkuma, przyprawa warzywna, pieprzem, lubczykiem, suszona natka pietruszki oraz slodka papryka i dusimy pod pokrywa, od czasu do czasu mieszajac.

    Gdy warzywa puszcza juz soki, dorzucamy boczek i dusimy dalej do momentu, az papryka bedzie miekka, a sos sie zredukuje.

    Posypujemy natka pietruszki i zajadamy sie.

    Pyszne!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń