Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka z mięsem

Papryka z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Papryka z mięsem"

Składniki

  • 4 duże
  • kolorowe papryki
  • 40 dag mielonego mięsa (może być mieszane)
  • 10 dag ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2-4 łyżki siekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż opłukać na sitku, osuszyć i ugotować w podwójnej ilości lekko osolonej wody (podczas gotowania nie mieszać!). Gdy będzie miękki, zdjąć z ognia i przestudzić. Papryki umyć, osuszyć, odkroić wierzch, usunąć gniazda nasienne.

  2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Mielone mięso wymieszać z ryżem, natką pietruszki, cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

  3. Papryki nadziewać masą mięsno-ryżową, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 35 minut pod przykryciem.

  4. ok. 65 minut

  5. Gorące papryki można zaserwować z kawałkami pieczonych z solą i rozmarynem ziemniaków lub z chlebem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń