Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka zapiekana to świeże i zdrowe danie nawiązujące do kuchni włoskiej. Pełne jest wyrazistego i aromatycznego smaku pomidorów, delikatnego mięsa i świeżych ziół. Tarta mozzarella dodaje nieco pikanterii i słoności. To potrawa idealna na letnie i upalne dni. Przypadnie do gustu wszystkim domownikom czy też gościom, nawet na wystawniejszych uroczystościach rodzinnych.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 101
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4367
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 101
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4367
Składniki
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, do miękkości. Wlej odrobinę wody – tyle, by przykryła dno. Paprykę przekrój na pół od szypułki do podstawy. Usuń nasiona i błonki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko masłem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż, rozbijając mięso, do ładnego zrumienienia, przez ok. 5 minut. Nadmiar wytopionego płynu odlej. Dodaj pomidory. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. minutę. Dodaj ryż i parmezan. Wymieszaj i wyłącz palnik. Nadzienie umieść w paprykach i posyp tartą mozzarellą.
Papryki wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz je przez 30-35 minut do miękkości warzyw i roztopienia sera. Papryki zapiekane podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z pieca, udekorowane świeżą bazylią.