Sezon na paprykę powoli się zaczyna, warto więc wykorzystać to wartościowe warzywo. Dzisiaj proponuje ją w formie zapiekanej z dodatkiem mięsa, ryżu i pomidora.
Papryka zapiekana z mięsem mielonym i ryżem
Składniki
- Papryka (kolor jaki lubimy) 4 szt. duże
- Mięso mielone 500 g.
- Ryż 120 g.
- Pomidor 4 szt.
- Ser żółty 100 g.
- Cebula biała 2 szt.
- Czosnek 4-5 ząbki
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Pieprz
- Sól
- Oregano 2 łyżeczki
- Bazylia 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 2 łyżki
Składniki
- Papryka (kolor jaki lubimy) 4 szt. duże
- Mięso mielone 500 g.
- Ryż 120 g.
- Pomidor 4 szt.
- Ser żółty 100 g.
- Cebula biała 2 szt.
- Czosnek 4-5 ząbki
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Pieprz
- Sól
- Oregano 2 łyżeczki
- Bazylia 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 2 łyżki

Etapy przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż mięso się zetnie.

Pomidory zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.

W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie wg. opisu na opakowaniu.
Gotowy farsz zdjąć z ognia, dodać ryż, bazylię, oregano i koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać.
Papryki umyć i wydrążyć gniazda. Środek nafaszerować po brzegi farszem.

Nafaszerowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 30-40 min. w temperaturze 200 stopni. Pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem.

Smacznego :)

:)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6206

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3641
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6206

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3641



Składniki
- Papryka (kolor jaki lubimy) 4 szt. duże
- Mięso mielone 500 g.
- Ryż 120 g.
- Pomidor 4 szt.
- Ser żółty 100 g.
- Cebula biała 2 szt.
- Czosnek 4-5 ząbki
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Pieprz
- Sól
- Oregano 2 łyżeczki
- Bazylia 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy 2 łyżki
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż mięso się zetnie.
Pomidory zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.
W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie wg. opisu na opakowaniu.
Gotowy farsz zdjąć z ognia, dodać ryż, bazylię, oregano i koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać.
Papryki umyć i wydrążyć gniazda. Środek nafaszerować po brzegi farszem.
Nafaszerowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 30-40 min. w temperaturze 200 stopni. Pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem.
Smacznego :)
:)