Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka zapiekana z mięsem mielonym i ryżem

Papryka zapiekana z mięsem mielonym i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4608

Dodano:

Odsłon: 5025

Sezon na paprykę powoli się zaczyna, warto więc wykorzystać to wartościowe warzywo. Dzisiaj proponuje ją w formie zapiekanej z dodatkiem mięsa, ryżu i pomidora.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Papryka zapiekana z mięsem mielonym i ryżem

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż mięso się zetnie.

  3. Pomidory zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość wymieszać i chwilę podsmażyć.

  4. W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie wg. opisu na opakowaniu.

  5. Gotowy farsz zdjąć z ognia, dodać ryż, bazylię, oregano i koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać.

  6. Papryki umyć i wydrążyć gniazda. Środek nafaszerować po brzegi farszem.

  7. Nafaszerowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 30-40 min. w temperaturze 200 stopni. Pod koniec zapiekania
    posypać startym żółtym serem.

  8. Smacznego :)

  9. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń