Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie będzie to przepis na tradycyjny paprykarz, taki do smarowania kanapek, ale na jednogarnkową potrawę. To prosty sposób na pyszny i szybki obiad czy kolację. Po prostu kurczak podany inaczej, polecam :)
nóż, deska do krojenia, szeroki rondel z pokrywką
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2143
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7449
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2143
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7449
Składniki
Mięso poporcjować w grubsze kawałki (kostkę), wymieszać z przyprawami ( ilość i proporcje wg. gustu), oprószyć mąką.
W głębokim i szerokim rondlu rozgrzać dobrze smalec, obsmażyć mięso do zrumienienia, z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę, zeszklić razem z mięsem, podlać 2 łyżkami wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Dodać koncentrat, pieczarki (jeżeli małe to w całości, duże pokroić na ćwiartki ), odsączony groszek i pokrojoną na kawałki paprykę. Dusić kolejne 10 minut, po czym dodać roztrzepaną śmietanę ( powinna mieć temperaturę pokojową) Podgrzewamy całość jeszcze 3 minuty, delikatnie mieszając.
Potrawę ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z grzankami, kopytkami czy grubym makaronem :)