Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz z kurczakiem

Paprykarz z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2427

Dodano:

Odsłon: 695

czyli kolejny powrót do smaków ze szczenięcych lat ;-)

Składniki

  • filet z kurczaka - 1 kg
  • czosnek - 6 ząbków
  • boczek - 125 g
  • cebula - 3 szt.
  • papryka - 3 szt.
  • bulion - 200 ml
  • pomidory krojone w zalewie - 1 puszka (400 g)
  • śmietana - 200 g
  • słodka papryka - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • mielony kminek - 2 szczypty
  • chili w płatkach - 1 płaska łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paprykarz z kurczakiem

Przygotowanie

  1. kurczaka (pierś lub filety z udek bez skóry) kroimy w kostkę, dodajemy olej, sól oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę

  2. boczek kroimy w drobną kostkę, również obraną cebulę i oczyszczoną paprykę kroimy w średnią kostkę

  3. w dużym rondlu smażymy boczek, a jak już się wytopi, wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się ładnie zrumieni

  4. teraz dodajemy cebule i paprykę i dusimy ok 15 min

  5. czas na przyprawy: dodajemy chili, słodką paprykę, majeranek i kminek i dusimy jeszcze 2 minuty

  6. zmniejszamy ogień, do garnka dolewamy pomidory, bulion oraz śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy ok 15 min, na koniec doprawiamy solą, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń