Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 756

Dodano:

Odsłon: 11941

Pyszny, mięsno-ryżowo-pomidorowy farsz zapiekany w ulubionej, czerwonej papryce. Razem na jednym talerzu w towarzystwie sałatki - obiad idealny.

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200-300 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g ryżu parboiled
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • tarty żółty ser
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na dużej patelni na oleju, następnie dodać mięso mielone, a na koniec wlać passatę pomidorową i koncentrat. Doprawić farsz, przemieszać kilka razy, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem. Odstawić.

  2. Odciąć górne części papryk. Wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrza WYPEŁNIĆ po brzegi farszem, posypać żółtym serem i przykryć. Gotowe papryki włożyć ostrożnie do żaroodpornego naczynia, zalać wodą na ok. 2 cm wysokości i zapiekać przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gotowe podawać np. z ulubioną sałatką, tak jak ja to zrobiłam. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń