Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykowy kurczak pieczony z ziemniakami

Paprykowy kurczak pieczony z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 762

Dodano:

Odsłon: 1427

Kurczak pieczony razem z ziemniakami to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Dzięki aromatycznej mieszance przypraw i odpowiednio długim czasie marynowania mięso jest bardzo kruche i soczyste. Najlepiej, jeśli kurczak pozostanie w marynacie przez całą noc, dzięki temu będzie aromatyczny, a wy zaoszczędzicie czas potrzebny na przygotowanie posiłku. Jako dodatek do pieczonego kurczaka z ziemniakami świetnie sprawdzi się chrupiąca surówka lub lekka sałata z mixu sałat i ulubionych warzyw.

Składniki

  • Kurczak 1,8 kg
  • Marynata:
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • sól 1 1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny 1/4 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • papryka słodka wędzona 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • Curry 1/2 łyżeczki
  • Masło 50 g
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Czosnek 1/2 główki
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki mniejsze 10 szt.
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paprykowy kurczak pieczony z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz resztą przypraw. Kurczaka dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą z zewnątrz i wewnątrz. W środek kurczaka włożyć przekrojoną połówkę czosnku oraz pozostałą po wyciśnięciu soku skórkę cytryny. Pod skórę na piersiach włożyć część schłodzonego masła, resztę umieścić wewnątrz kurczaka. Nóżki kurczaka związać. Mięso pozostawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjąć z lodówki na minimum 1 godzinę, przed pieczeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez ok. 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec mięso jeszcze przez ok. 1 godzinę i 25 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia dorzucić do kurczaka wyszorowane i zamarynowane w oleju, soli i rozmarynie ziemniaki. W trakcie pieczenia kurczak 2-3 razy polać sosem powstałym podczas pieczenia. Po upieczeniu pozostawić mięso na ok. 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Pokroić na porcję i podawać z pieczonym ziemniakami i surówką lub sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń