Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie łatwy i pyszny paprykowy kurczak z warzywami. Do przepisu możecie użyć zarówno nóżek, jak i udek z kurczaka. Danie jest kolorowe i praktycznie robi się samo. Wystarczy zamarynować kurczaka, pokroić warzywa i wstawić do piekarnika. Ja użyłam tylko papryki i cukinii, ale możecie dorzucić pomidorki koktajlowe, bakłażana, czy brokuła. W każdej z wersji danie będzie równie smaczne.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 790
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 790
Składniki
Na początku nacinamy w kilku miejscach mięso. Następnie mieszamy przyprawy: paprykę słodką i ostrą, chilli, czosnek, kurkumę, ziele angielskie, pieprz i sól. Dokładnie obtaczamy kurczaka w przyprawach, dolewamy oliwę i ocet. Później dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (można zostawić na całą noc).
W tym czasie usuwamy z papryk gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. Cukinię natomiast kroimy w półplasterki.
Zamarynowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180°C (z termoobiegiem) około 45 minut. W tym czasie, jeśli używamy nóżek, kilkukrotnie obracamy mięso. Po tym czasie polewamy kurczaka miodem, posypujemy rozmarynem i zasypujemy warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. W trakcie pieczenia możemy kilka razy delikatnie przemieszać potrawę. Idealnym dodatkiem będzie ryż lub leniwe. Smacznego ;)