Do góry

Dania główne Przepis na:

Parkyka z boczkiem

Parkyka z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 111

papryka faszerowana , smakowite danie na obiad lub kolację :)

Składniki

  • Papryki – 8 do faszerowania + 1 do farszu
  • 1 duża cebula
  • Ok. 20 dkg chudego wędzonego boczku
  • Papryczka chili
  • Mała cukinia
  • ½ szklanki ryżu
  • Plastry sera żółtego
  • Natka pietruszki, sól, pieprz, łyżeczka tymianku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, ściąć "kapelutek" , oczyścić z ziaren.
    Ryż ugotować na sypko.

  2. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na patelni.
    Jedną paprykę i cukinię podobnie pokroić i dodać do smażenia po ok. 5-7minutach. Papryczkę chili drobno posiekać i dodać do boczku.

  3. Przysmażony boczek z warzywami zmieszać z ryżem. Dodać posiekaną natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
    Umyte i osuszone papryki nadziewać farszem, na wierzchu położyć plasterek sera żółtego, przykryć obciętym paprykowym wieczkiem. Układać w szerokim garnku. Do duszenia na dno nalać troszkę oleju aby papryki nie przywierały. Dusić na małym ogniu po przykryciem ok. 20-30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń