Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parmigiana di melanzane to plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą... Palce lizać :)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 293
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11103
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3628
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1232
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 293
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11103
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3628
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1232
Składniki
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, oprószyć solą i przełożyć do durszlaka. Zostawić na około 30 minut.
W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pomidory i z grubsza posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić oliwą. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć około 1/3 sosu, następnie warstwę bakłażana, po czym 1/3 tartego parmezanu. Ułożyć w ten sposób trzy warstwy. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym parmezanem, ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i orzeszki pinii. Piec przez około 30 minut. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.