Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parmigiana di melanzane to plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą... Palce lizać :)
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, oprószyć solą i przełożyć do durszlaka. Zostawić na około 30 minut.
W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pomidory i z grubsza posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić oliwą. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć około 1/3 sosu, następnie warstwę bakłażana, po czym 1/3 tartego parmezanu. Ułożyć w ten sposób trzy warstwy. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym parmezanem, ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i orzeszki pinii. Piec przez około 30 minut. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Propozycja na smakowity makaron rigatoni podawany z klasycznym pesto alla gen...
Odsłon: 18899
Spaghetti alla carbonara mogę jeśc codziennie. Robiłam kilka wersji ta jednak...
Odsłon: 3006
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51052
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 32
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 168
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 378
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51052
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 32
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 168
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 378
Składniki
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, oprószyć solą i przełożyć do durszlaka. Zostawić na około 30 minut.
W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pomidory i z grubsza posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić oliwą. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć około 1/3 sosu, następnie warstwę bakłażana, po czym 1/3 tartego parmezanu. Ułożyć w ten sposób trzy warstwy. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym parmezanem, ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i orzeszki pinii. Piec przez około 30 minut. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwica na warzywach
Dania główne
Gołąbki z kapusty włoskiej
Dania główne
Domowy kebab najlepszy na świecie
Dania główne
Gołąbki w mojej odsłonie
Polędwica na warzywach
Moim zdaniem przepis idealny dla osób wymagających oraz tych którzy chcą robi...
Odsłon: 8
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej mają swoich zwolenników i przeciwników. Z pewności...
Odsłon: 176