Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parmigiana di melanzane to plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą... Palce lizać :)
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1081
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 115
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 143
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 155
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1081
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 115
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 143
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 155
Składniki
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, oprószyć solą i przełożyć do durszlaka. Zostawić na około 30 minut.
W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pomidory i z grubsza posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić oliwą. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć około 1/3 sosu, następnie warstwę bakłażana, po czym 1/3 tartego parmezanu. Ułożyć w ten sposób trzy warstwy. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym parmezanem, ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i orzeszki pinii. Piec przez około 30 minut. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.