Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parmigiana di melanzane to plastry bakłażana zapiekane z sosem pomidorowym, parmezanem i mozzarellą... Palce lizać :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14432
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4460
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14432
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4460
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 529
Składniki
Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, oprószyć solą i przełożyć do durszlaka. Zostawić na około 30 minut.
W międzyczasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć do zeszklenia. Następnie dodać pomidory i z grubsza posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić oliwą. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć około 1/3 sosu, następnie warstwę bakłażana, po czym 1/3 tartego parmezanu. Ułożyć w ten sposób trzy warstwy. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym parmezanem, ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę i orzeszki pinii. Piec przez około 30 minut. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.