Do góry

Dania główne Przepis na:

Parmigiana z cukini

Parmigiana z cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 215

Dodano:

Odsłon: 716

Oryginalna parmigiana przygotowana jest z bakłażana lub bakłażana z cukinią. Ta wersja warzywnej "lasagni" składa się wyłącznie z cukini.

Składniki

  • Cukinia (2 sztuki)
  • Passata lub pomidory w puszce
  • Bułka tarta
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przyprawy do sosu (głównie zioła)
  • Oliwa
  • Bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Parmigiana z cukini

Przygotowanie

  1. Na oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Zalać passatą i zagotować razem z kilkoma listkami bazylii, przyprawami (sól, pieprz, oregano, rozmaryn itp) oraz z łyżką oliwy.

  2. Cukinię pokroić w cienkie plastry i smażyć przez chwilę w głębokim oleju. Odkładać na papier i odsączyć nadmiar tłuszczu.

  3. Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą sosu i ułożyć cukinię. Układać kolejne warstwy sosu i cukini, a ostatnią partie zasypać bułka tartą.

  4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec przez około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń