Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na danie główne doskonale sprawdzi się, kiedy szukasz pomysłu na obiad z parówek albo zastanawiasz się, co zrobić z parówek na kolację na ciepło. Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby je przygotować. Wystarczy, że będziesz mieć patelnię, naczynie żaroodporne i włączony piekarnik.
Składniki takie jak parówki i tortille nie robią większego wrażenia podczas samodzielnego podania. Ale kiedy dodasz do nich kilka prostych produktów, stworzysz wyjątkowo bogaty farsz zawinięty w placki pszenne i do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy. Wersja zapiekana z serem daje efekt przyjemnego połączenia chrupiącej z zewnątrz tortilli, ciągnącego się sera i obłędnych dodatków.
Do tego przepisu na parówki w tortilli możesz wykorzystać wiele składników, które zalegają w lodówce albo szafce kuchennej. To świetny pomysł na wrapy, którym za chwilę kończy się data ważności albo parówki, które nie schodzą w twoim domu bez dodatków. Zamiast nich, możesz wybrać też grubsze kiełbaski wieprzowe albo frankfuterki. Mają bogatszy smak.
Jeśli chodzi o warzywa, nasz klasyczny przepis na obiad z parówek zawiera cebulę i czerwoną paprykę. Ich słodycz świetnie współgra z pomidorowym sosem. Możesz jednak dorzucić inne warzywa, które lubisz, w tym np. kukurydzę z puszki, czarne oliwki, cukinię czy szpinak baby. Warto eksperymentować również z ostrzejszymi dodatkami, czyli posiekaną papryczką chili lub jalapeño, jeśli lubisz pikantne smaki.
Tortille pszenne są najczęściej wybierane, bo są neutralne w smaku i łatwe w zwijaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć wersji pełnoziarnistej. Mają większą zawartość błonnika.
W przypadku sera, możesz trzymać się klasyki, czyli parmezanu. Aby poeksperymentować ze smakami, użyj mozzarelli (dla ciągnącego efektu), fety (dla słonego kontrastu) albo sera cheddar. Każdy z nich nada nieco innego charakteru, więc danie możesz modyfikować i podawać je wielokrotnie w różnych odsłonach.
Tortilla z parówką i serem to świetne danie do przygotowania z wyprzedzeniem. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest uformowanie placków z farszem i przechowywanie w lodówce do momentu zapiekania. Następnie umieścisz tortillę z parówką i serem w piekarniku, podając gotowe gorące danie na stół. Jeśli planujesz zjeść tortillę tego samego dnia, najlepiej przygotować ją rano, a zapiec dopiero przed obiadem lub kolacją. Wystarczy zawinąć placki z farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i schować do lodówki. Sos pomidorowy również możesz przygotować wcześniej i dodać tuż przed pieczeniem.
Drugim sposobem jest odgrzanie dania w dowolnym momencie, najlepiej w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut (pod przykryciem, aby tortilla nie wyschła).
Tortilla na kolację czy też obiad w wersji z parówkami to danie dość sycące. Mimo to warto zadbać o lekki dodatek. Najlepszym wyborem będzie prosta sałatka ze świeżych warzyw, np. rukoli, pomidorków koktajlowych i ogórka z orzeźwiającym dressingiem z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu danie nabierze wiosennego charakteru i nie będzie zbyt ciężkie.
Do dania obiadowego możesz dodać też ryż z warzywami albo zapiekane ziemniaki z ziołami. Do takiego zestawu warto również przygotować dodatkową porcję sosu pomidorowego lub śmietanowego w osobnej miseczce, aby każdy mógł sobie polać porcję według uznania. Na mniej formalne okazje parówki w tortilli świetnie sprawdzą się jako ciepła przekąska. Wtedy możesz pokroić ją w mniejsze kawałki i podać z dipem czosnkowym czy jogurtowym.
Składniki
Przygotuj farsz z parówkami. Z każdej z nich usuń otoczkę, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę umyj, obierz, a następnie posiekaj drobno. To samo zrób z czosnkiem. Umytą i osuszoną paprykę czerwoną pokrój, usuwając gniazdo nasienne.
Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj parówki. Dopraw papryką słodką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Podsmażaj kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj zawartość puszki pomidorów i zagotuj. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat, zamieszaj.
Teraz przygotuj sos. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego. Podsmaż ją w małym garnku. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat, bazylię, sól i pieprz. Zagotuj.
Każdy placek tortilli połóż na blacie, nałóż farsz, zostawiając około 1-2 centymetry od krawędzi. Zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.