Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super danie podawane w dwóch wersjach: na słodko jako danie główne (nadziewane śliwkami, jagodami) i na słono jako dodatek do dań mięsnych.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52323
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 220
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52323
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 220
Składniki
Drożdże rozmieszac z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawic w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętośc.
Do mąki dodac sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, ciepłe mleko, wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic do wyrośnięcia.
Zagotowac wodę (jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, otwór szerokiego garnka obwiązac ściereczką). Formowac kulki z ciasta, kłaśc na parę, przykryc i parowac 10-15 minut. Podawac gorące z bitą śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem.
W II wersji podawac do dań mięsnych z sosem (np. gulasz, nawet. bigos)