Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super danie podawane w dwóch wersjach: na słodko jako danie główne (nadziewane śliwkami, jagodami) i na słono jako dodatek do dań mięsnych.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4107
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416163
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2800
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4107
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416163
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2800
Składniki
Drożdże rozmieszac z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawic w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętośc.
Do mąki dodac sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, ciepłe mleko, wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic do wyrośnięcia.
Zagotowac wodę (jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, otwór szerokiego garnka obwiązac ściereczką). Formowac kulki z ciasta, kłaśc na parę, przykryc i parowac 10-15 minut. Podawac gorące z bitą śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem.
W II wersji podawac do dań mięsnych z sosem (np. gulasz, nawet. bigos)