Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasiaste ravioli z łososiem, serkiem ziołowym i płynnym żółtkiem

Pasiaste ravioli z łososiem, serkiem ziołowym i płynnym żółtkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1537

Dodano:

Odsłon: 167

Pysznie pierożki z niebanalnym nadzieniem, dzięki gotowaniu w parowarze zachowują swój kształt i nie ma ryzyka, że żółtko się rozleje podczas wkładania lub ich wyjmowania.

Składniki

  • ciasto podstawowe:
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ciasto różowe:
  • 125 g mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka puree z ugotowanego buraka
  • farsz:
  • 200 g kremowego serka
  • garść świeżych ziół: pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek
  • sól
  • Pieprz ziołowy
  • papryczka chili
  • 200 g wędzonego łososia
  • sok z cytryny
  • żółtko po jednym na pierożek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto podstawowe:
    Mąkę wsypujemy do miski w środku robimy otwór, w który wbijamy jajka i wsypujemy sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę wody, jeśli zbyt wilgotne mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wyrobioną porcję ciasta przekładamy do foliowego woreczka.

    Ciasto różowe zagniatamy w podobny sposób jak ciasto podstawowe z tą różnicą, że do kolorowej porcji należy dodać puree z buraka dla zabarwienia ciasta.

    Każdą kulkę ciasta dzielimy na 3-4 kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek, w miarę potrzeby podsypujemy mąką.


    Różowe placki kroimy na długie cienkie paski. Układamy je w odstępach na jasnym cieście i bardzo cienko wałkujemy. Do wałkowania i krojenia ciasta polecam użyć maszynki do makaronu.

  2. Serek mieszamy z drobno posiekanymi ziołami, chili i przyprawami. Łososia kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Z placków wykrawamy serduszka, kółka lub inny dowolny kształt. Na środku za pomocą szprycy nakładamy serek, w otwór ostrożnie przekładamy żółtko, na wierzchu kładziemy kawałek łososia. Brzeg lekko smarujemy wodą/białkiem, nakładamy drugie serduszko/kółko i dokładnie zlepiamy brzeg. Układamy w parowarze. Gotujemy 5 minut. Ostrożnie wyjmujemy. Na każdy pierożek kładziemy po wiórku masła i posypujemy pietruszką.


  3. Jeśli nie posiadamy parowaru pierożki możemy gotować tradycyjnie w osolonym wrzątku. Wtedy, aby zapobiec rozlaniu się żółtka podczas gotowania każdy kawałek kładziemy na kawałku papieru do pieczenia i razem z nim wkładamy do wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń