Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie pierożki z niebanalnym nadzieniem, dzięki gotowaniu w parowarze zachowują swój kształt i nie ma ryzyka, że żółtko się rozleje podczas wkładania lub ich wyjmowania.
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 208
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 147
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 401
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7869
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4699
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 208
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 147
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 401
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7869
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4699
Składniki
Ciasto podstawowe: Mąkę wsypujemy do miski w środku robimy otwór, w który wbijamy jajka i wsypujemy sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę wody, jeśli zbyt wilgotne mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wyrobioną porcję ciasta przekładamy do foliowego woreczka. Ciasto różowe zagniatamy w podobny sposób jak ciasto podstawowe z tą różnicą, że do kolorowej porcji należy dodać puree z buraka dla zabarwienia ciasta. Każdą kulkę ciasta dzielimy na 3-4 kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek, w miarę potrzeby podsypujemy mąką. Różowe placki kroimy na długie cienkie paski. Układamy je w odstępach na jasnym cieście i bardzo cienko wałkujemy. Do wałkowania i krojenia ciasta polecam użyć maszynki do makaronu.
Serek mieszamy z drobno posiekanymi ziołami, chili i przyprawami. Łososia kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z placków wykrawamy serduszka, kółka lub inny dowolny kształt. Na środku za pomocą szprycy nakładamy serek, w otwór ostrożnie przekładamy żółtko, na wierzchu kładziemy kawałek łososia. Brzeg lekko smarujemy wodą/białkiem, nakładamy drugie serduszko/kółko i dokładnie zlepiamy brzeg. Układamy w parowarze. Gotujemy 5 minut. Ostrożnie wyjmujemy. Na każdy pierożek kładziemy po wiórku masła i posypujemy pietruszką.
Jeśli nie posiadamy parowaru pierożki możemy gotować tradycyjnie w osolonym wrzątku. Wtedy, aby zapobiec rozlaniu się żółtka podczas gotowania każdy kawałek kładziemy na kawałku papieru do pieczenia i razem z nim wkładamy do wody.