Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron alla norma to tradycyjne sycylijskie danie, w którym króluje bakłażan i pomidory. Lekko słony akcent dodaje ser ricotta. Do tego typowo włoskiego posiłku możesz użyć grubego makaronu, ugotowanego al dente.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1875
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2289
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 83
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 171
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1482
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1875
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2289
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 83
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 171
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1482
Składniki
Ugotuj makaron al dente.
Bakłażana umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kawałki warzyw jeden obok drugiego i posól. Od czasu do czasu zamieszaj. Podgrzewaj bakłażana tak długo aż będzie miękki i zbrązowieje, czyli około 6-8 minut. Odstaw na bok.
Szalotkę obierz i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż całość na tej samej patelni, na której smażył się bakłażan.
Dodaj umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Poczekaj kilka minut, aż zaczną mięknąć.
Wtedy dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj też oregano i cukier.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś, aż sos zgęstnieje.
Zmiksuj sos na gładko blenderem.
Teraz dodaj podsmażonego wcześniej bakłażana i pokruszony ser ricotta. Gotuj jeszcze około 2-3 minut.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody od gotującego się makaronu.
Rozłóż makaron na głęboki talerz i polej sosem. Udekoruj świeżą bazylią i tartym serem.