Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron alla norma to tradycyjne sycylijskie danie, w którym króluje bakłażan i pomidory. Lekko słony akcent dodaje ser ricotta. Do tego typowo włoskiego posiłku możesz użyć grubego makaronu, ugotowanego al dente.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 179
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 183
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 179
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 183
Składniki
Ugotuj makaron al dente.
Bakłażana umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Na patelni rozgrzej olej, ułóż kawałki warzyw jeden obok drugiego i posól. Od czasu do czasu zamieszaj. Podgrzewaj bakłażana tak długo aż będzie miękki i zbrązowieje, czyli około 6-8 minut. Odstaw na bok.
Szalotkę obierz i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż całość na tej samej patelni, na której smażył się bakłażan.
Dodaj umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Poczekaj kilka minut, aż zaczną mięknąć.
Wtedy dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj też oregano i cukier.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś, aż sos zgęstnieje.
Zmiksuj sos na gładko blenderem.
Teraz dodaj podsmażonego wcześniej bakłażana i pokruszony ser ricotta. Gotuj jeszcze około 2-3 minut.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody od gotującego się makaronu.
Rozłóż makaron na głęboki talerz i polej sosem. Udekoruj świeżą bazylią i tartym serem.