Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jeszcze jedno danie z kuchni greckiej, pracochlonne,ale warto sprobowac!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Mieso podsmazamy na oliwie, dodajemy wycisniety czosnek,cebule.Jeszcze chwile smazymy,dodajemy pomidory z puszki,podlewamy odrobina bulionu.Dodajemy przyprawy i dusimy do powstania gestej masy.
Makaron ugotowac w duzej ilosci osolonej wody,odcedzic i wymieszac z 2 lyzkami masla,tartym serem i bialkami.
Baklazany kroimy w plastry o grubosci 1 cm i smazymy na patelni grylowej z obu stron.Ukladamy je w wysokiej okraglej formie,na to kladziemy 3/4 makaronu,odrobine sosu beszamelowego, sos miesny,pozostly makaron i sos beszamelowy.posypujemy mozarella.Pieczemy okolo 45 min.(180).
sos beszamelowy;na masle(1/2 kostki) przysmazyc make,zalac mlekiem,zagotowac az sos zgestnieje,ciagle mieszajac,poczyn zdjac z ognia(mozna dodac tarty ser),dodac zoltka,posolic ,popieprzyc, przyprawic galka muszkatalowa