Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 145
Ciasto Przysmak Sułtana to prawdziwy rarytas dla amatorów czekolady – zwłaszc...
Odsłon: 86384
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 145
Ciasto Przysmak Sułtana to prawdziwy rarytas dla amatorów czekolady – zwłaszc...
Odsłon: 86384
Składniki
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Drożdże drobno rozkruszyć lub rozmieszać w śmietanie i dodać do pozostałych składników. Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Namoczone wcześniej grzyby ugotować do miękkości, a następnie drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę cukru i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut. Drobno pokroić po przestudzeniu. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać grzyby oraz kapustę i całość przesmażyć kilka minut. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić na 3 długie paski o szerokości ok. 8 cm. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas sklejając brzegi. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej). Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem ewentualnie posypać sezamem lub kminkiem . Piec ok 15 minut do zarumienienia ( góra dół bez termo obiegu). Smacznego!