Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet do niedawna kojarzył się ze specjałem z mięsa i podrobów. W związku z rosnącym zainteresowaniem dietami wegańską i wegetariańską, można znaleźć co raz więcej przepisów na à la pasztety bez grama produktów odzwierzęcych. Bo w końcu francuskie pâte nie oznacza mięsa, tylko ciastowatą masę! Przykładem smakowitego wegańskiego wariantu dania może być pasztet grzybowy do smarowania – o intensywnie grzybowym smaku i aromacie ziół.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117364
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8100
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1746
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1372
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117364
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8100
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1746
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1372
Składniki
Ugotuj kaszę do miękkości w lekko osolonym wywarze warzywnym. Gotuj na wolnym ogniu, Kasza powinna wchłonąć cały wywar.
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj obraną cebulę. Obierz ząbki czosnku i także posiekaj.
Zeszklij cebulę na oliwie. Pod koniec smażenia cebuli dodaj na patelnię czosnek, a po chwili – grzyby.
Smaż dalej, aż z grzybów odparuje nadmiar wody. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dołóż na patelnię zioła.
Przełóż kaszę, marchewkę i zawartość patelni do kielicha blendera (jeśli posługujesz się blederem ręcznym – do miski). Dodaj oliwę z oliwek. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Możesz też dodatkowo doprawić pasztet solą lub pieprzem.
Gotowy pasztet grzybowy przełóż do słoika i wstaw do lodówki. Zjedz w ciągu kilku dni.