Pasztet soczewicowo-marchewkowy
Składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 4 marchewki
- cebula cukrowa biała
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
- duża garść rukoli
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oleju lnianego
- łyżka miodu
- sól
- masło do wysmarowania formy
Składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 4 marchewki
- cebula cukrowa biała
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
- duża garść rukoli
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oleju lnianego
- łyżka miodu
- sól
- masło do wysmarowania formy

Etapy przygotowania
Soczewicę ugotować do miękkości. Szklanka soczewicy na dwie szklanki wody. Gotowanie - ok 10 min. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę. Dodać startą marchewkę i dusić kilka minut. Dodać czosnek, pieprz, paprykę i sól do smaku. Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać przestudzoną zawartość patelni. Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wyrobić. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 60 minut. Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do salaterki. Dodać ocet, olej, miód i sól. Wymieszać. Podać z pasztetem. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10980

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 2031
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 133
Ostatnio komentowane przepisy

Czekoladowe marzenie to deser, który będzie śnił się po nocach każdemu miłośn...
Odsłon: 10980

Przepis dnia
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 2031
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 133



Składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 4 marchewki
- cebula cukrowa biała
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- pieprz młotkowany z kolendrą
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
- duża garść rukoli
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oleju lnianego
- łyżka miodu
- sól
- masło do wysmarowania formy
Soczewicę ugotować do miękkości. Szklanka soczewicy na dwie szklanki wody. Gotowanie - ok 10 min. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę. Dodać startą marchewkę i dusić kilka minut. Dodać czosnek, pieprz, paprykę i sól do smaku. Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać przestudzoną zawartość patelni. Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wyrobić. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 60 minut. Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do salaterki. Dodać ocet, olej, miód i sól. Wymieszać. Podać z pasztetem. Smacznego.
Super, z przyjemnością bym zjadła :)
Pyszotka:)
Fajny ,smakowity pasztet . Super przepis.;)
Rewelacja 💚 Pyszny i pożywny pasztet :)