Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że z cukinii możesz wyczarować pyszny, warzywny pasztet? Takie danie będzie idealne do kanapek, jako lekka przekąska, lub dodatek do obiadu. To świetna alternatywa dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Bez problemu mogą nim się zajadać również wegetarianie. Cukiniowy pasztet to sprytny sposób, aby przemycić do codziennej diety większej ilości warzyw. Taka potrawa dostarczy ci cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Pycha!
Polecam.
Odsłon: 365
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1351
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 540
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1924
Polecam.
Odsłon: 365
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1351
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 540
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1924
Składniki
Zacznij od obrania marchewki oraz odkrojenia z cukinii końców. Następnie zetrzyj warzywa na tarce do osobnych misek. Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę.
Cukinię włóż do miski i wsyp do niej dwie łyżeczki soli. Poczekaj, aż warzywa puszczą wodę, następnie odlej ją, tak by została sucha masa.
Cebulkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przesmaż na odrobinie oliwy. W misce połącz cukinię, marchew, przestudzoną cebulę i czosnek. Dodaj trzy łyżki oliwy, bułkę tartą, kaszę mannę, garść posiekanej natki pietruszki oraz jajka. Dodaj przyprawy: paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę przelej do prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej sprawdzi się keksówka). Włóż pasztet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz bez przykrycia przez około 75 minut, aż ładnie się zarumieni. Gotowe!