Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Patisony faszerowane
  • Dania główne
  • Przepis na

Patisony faszerowane

01.09.2023 Odsłon: 1107
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
KasiaKnee
KasiaKnee

Długo szukałam przepisu który ogarnę nie mając czasu na długie stanie w kuchni. Lubię coś ładnego na talerzu podać rodzince, uwielbiamy warzywa - a patisony panierowane w formie schaboszczaków nam już się znudziły, a bosko wyglądają. O ile zostają - są śniadaniem w pracy w kolejnym dniu. Aromatyczne i sycące.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

łyżka, nóż i brytfanka lub naczynie żaroodporne.

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Zupa weselna

Zupy Zupa weselna

Zupa weselna pełna jest tego, co najlepsze – bogatych w smaku warzyw gotowany...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Tymianek

Odsłon: 2022

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4346

do 15 min 15 min
24
smaker
smaker
Zupy

Zupa cebulowa

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdzi...

  • Polska
  • Francuska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 23554

do 60 min 60 min
13
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 434

do 30 min 30 min
7
little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2607

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 8749

do 30 min 30 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Zupa weselna

Zupy Zupa weselna

Zupa weselna pełna jest tego, co najlepsze – bogatych w smaku warzyw gotowany...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Tymianek

Odsłon: 2022

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4346

do 15 min 15 min
24
smaker
smaker
Zupy

Zupa cebulowa

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdzi...

  • Polska
  • Francuska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 23554

do 60 min 60 min
13
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 434

do 30 min 30 min
7
little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2607

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 8749

do 30 min 30 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Patisony faszerowane
Autor:
KasiaKnee
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 4 średnie patisony
  • 1 torebka kaszy bulgur
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g dowolne warzywa np. marchewka/pietruszka/groszek zielony/kukurydza/miąsz z patisonów/bakłażan/kalarepa/pieczarki
  • natka pietruszki
  • 3 dojrzałe średnie pomidory lub 1/3 szklanki pasaty
  • przyprawy: sól, pieprza, zioła prowansalskie, czubrica zielona, kumin
Sposób przygotowania:
1

Wybierz średniej wielkości patisony, akurat miałam żółte, ale białe też są super. Nie były wszystkie równe, bo równo nie chcą na działce rosnąć ;). Ważne żeby nie miały skórki już twardej.

2

Odetnij "czapki", wybierz miąższ łyżką. Jeśli masz w miarę młode i nie za duże patisony to wystarczy że go natrzesz je solą od środka i zostawisz na czas robienia farszu. Puszczą wodę i zmiękną. Im starsze i grubsze tym więcej czasu potrzebują żeby przejść solą i zmięknąć. Można tez zrobić wersję szybszą tj. obgotować je w dobrze słonej wodzie. Na 2 litry 1,5 łyżki soli - na gotująca się wodę wrzucać dyski na ok. 5 minut. Różnie z tym wychodzi i trzeba pilnować bo zależy od warzywa czas gotowania i można przedobrzyć. Osobiście wole nasolić - mniej zachodu.

3

Farsz opieram na kaszach, w przepisie jest bulgur, ale może być gryczana niepalona - palona jest za intensywna moim zdaniem, może być też mieszanka kasza z soczewicą - właściwie co w szafce jest. Ryz mi jakoś nie pasuje ;) Ugotuj kasze, cebulkę zarumień ale nie przypal, dodaj czosnek, warzywka - podsmaż, dodaj mięso - podsmaż, międzyczasie pomidory sparz i obierz ze skórki , pokrój na kostkę i dodaj do reszty. Jak używasz pasaty lub przecieru to po prostu wlej. Koncentrat pomidorowy trochę należało by rozcieńczyć z wodą, żeby farsz nie był za suchy. Dopraw do smaku. Podane przyprawy są opcjonalne- do smaku. Czasem daje odrobine chili jak mam świeżą lub w proszku - to trochę nadaje pikantności. Osobiście lubię czubricę zieloną bo mi tak Bałkanami pachnie. Jeśli minimalistycznie to sól, pieprz i zioła prowansalskie. Do wystudzonego farszu daj natkę pietruszki drobno pokrojoną, wymieszaj, spróbuj czy jeszcze nie doprawić, odlej wodę nasolonych z patisonów i je wypełnij farszem.

4

Wkładaj do nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym, brytfance - nie musisz przykrywać. Możesz piec na termo obiegu temp. ok. 180- 190 stopni albo pieczenie góra dół na 200- 210 stopni - jakieś 30 min w zależności od wielkości patisonów. Sprawdź wykałaczka czy miękkie.

5

Pozostaje zrobić sałatkę z pomidorów i cebulki i spałaszować... Smacznego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki