Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam przepisu który ogarnę nie mając czasu na długie stanie w kuchni. Lubię coś ładnego na talerzu podać rodzince, uwielbiamy warzywa - a patisony panierowane w formie schaboszczaków nam już się znudziły, a bosko wyglądają. O ile zostają - są śniadaniem w pracy w kolejnym dniu. Aromatyczne i sycące.
łyżka, nóż i brytfanka lub naczynie żaroodporne.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Składniki
Wybierz średniej wielkości patisony, akurat miałam żółte, ale białe też są super. Nie były wszystkie równe, bo równo nie chcą na działce rosnąć ;). Ważne żeby nie miały skórki już twardej.
Odetnij "czapki", wybierz miąższ łyżką. Jeśli masz w miarę młode i nie za duże patisony to wystarczy że go natrzesz je solą od środka i zostawisz na czas robienia farszu. Puszczą wodę i zmiękną. Im starsze i grubsze tym więcej czasu potrzebują żeby przejść solą i zmięknąć. Można tez zrobić wersję szybszą tj. obgotować je w dobrze słonej wodzie. Na 2 litry 1,5 łyżki soli - na gotująca się wodę wrzucać dyski na ok. 5 minut. Różnie z tym wychodzi i trzeba pilnować bo zależy od warzywa czas gotowania i można przedobrzyć. Osobiście wole nasolić - mniej zachodu.
Farsz opieram na kaszach, w przepisie jest bulgur, ale może być gryczana niepalona - palona jest za intensywna moim zdaniem, może być też mieszanka kasza z soczewicą - właściwie co w szafce jest. Ryz mi jakoś nie pasuje ;) Ugotuj kasze, cebulkę zarumień ale nie przypal, dodaj czosnek, warzywka - podsmaż, dodaj mięso - podsmaż, międzyczasie pomidory sparz i obierz ze skórki , pokrój na kostkę i dodaj do reszty. Jak używasz pasaty lub przecieru to po prostu wlej. Koncentrat pomidorowy trochę należało by rozcieńczyć z wodą, żeby farsz nie był za suchy. Dopraw do smaku. Podane przyprawy są opcjonalne- do smaku. Czasem daje odrobine chili jak mam świeżą lub w proszku - to trochę nadaje pikantności. Osobiście lubię czubricę zieloną bo mi tak Bałkanami pachnie. Jeśli minimalistycznie to sól, pieprz i zioła prowansalskie. Do wystudzonego farszu daj natkę pietruszki drobno pokrojoną, wymieszaj, spróbuj czy jeszcze nie doprawić, odlej wodę nasolonych z patisonów i je wypełnij farszem.
Wkładaj do nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym, brytfance - nie musisz przykrywać. Możesz piec na termo obiegu temp. ok. 180- 190 stopni albo pieczenie góra dół na 200- 210 stopni - jakieś 30 min w zależności od wielkości patisonów. Sprawdź wykałaczka czy miękkie.
Pozostaje zrobić sałatkę z pomidorów i cebulki i spałaszować... Smacznego.