Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sztandarowe danie mojej mamy, idealne na wigilię i nie tylko.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1133
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1312
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 555
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1133
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1312
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 555
Składniki
Filet z ryby panierujemy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor.
Do dużego garnka wsypujemy cukier, tak by przykryć całe dno na wysokość pół centymetra i karmelizujemy ten cukier cały czas mieszając, by równomiernie się roztopił i nabrał złoto-brązowego koloru. Zdejmujemy garnek z ognie i wlewamy na cukier wodę, ale bardzo uważamy by się nie poparzyć, na dnie zrobi się taka skorupa cukrowa, ale to ma tak być. Dajemy garnek znów na ogień, dodajemy liść laurowy, ziele i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, by rozpuścić cukier z dołu garnka.
W międzyczasie obieramy i kroimy w pióra cebulę, gdy zalewa zacznie na wrzeć, wrzucamy cebulę i gdy tylko się znów zagotuje wyłączamy to, dodajemy ocet, sól i sprawdzamy smak, ma być słodki i bardziej kwaśny ( nie bójmy się że będzie za kwaśne, ryba pochłonie tę kwaśność), na koniec go tej gorącej zalewy wkładamy nasze upieczone, mogą być jeszcze ciepłe filety, odstawiamy w chłodne miejsce na dwa trzy dni, by ryba dobrze przegryzła się z zalewą. Po dwóch dniach można sprawdzić, czy zalewa nie jest za mało słodka czy kwaśna, wtedy należy odpowiednio według smaku dosłodzić, lub dolać octu.