Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza gyros, na pełnoziarnistym spodzie, z kawałkami soczystego, dobrze doprawionego kurczaka i mnóstwem mozzarelli. Prosta, szybka do przygotowania a do tego przepyszna!
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 64
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2442
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 528
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 874
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 64
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2442
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 528
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 874
Składniki
Zaczynamy od zrobienia zaczynu: do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 min.
W czasie gdy ciasto rośnie myjemy i osuszamy mięso. Kroimy na paski i doprawiamy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka lub indyka podsmażamy na patelni, gdy straci już surowość to dodajemy cebulkę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli i odstawiamy.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, olej oregano, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy podsmażonego kurczaka z cebulą. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po tym czasie pizzę wyciągamy i posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Smacznego!