Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa tarta z mąki pełnoziarnistej. Nadziana /po brzegi!/ Kalafiorem, cebulą i kurczakiem, uzupełniona puree batatowo-ziemniaczanym i zapieczona z mozarellą! /bazowałam na przepisie Moje Dietetyczne Fanaberie/
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 29
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 29
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Składniki
Kalafior gotuję ze szczyptą soli i cukru. Marchew gotuję z batatami i ziemniakami do miękkości. Odcedzam i studzę. Siekam cebulę na piórka i odstawiam na bok /niech czeka na swoją kolej/. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewam, łączę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jajo rozkłócam z jogurtem naturalnym i wodą. Łączę z mąką i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na sporym arkuszu papieru do pieczenia. Podsypuję mąką, jeśli się klei. Jak mam już duże koło ciasta przekładam je z papierem do formy na tartę. Wykładam dokładnie i ugniatam lekko, wyrównuję brzegi. Dno nakłuwam gęsto widelcem. Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika, piekę 20 minut. W międzyczasie oczyszczam kurczaka. Kroję na niedużą kostkę. Przyprawiam curry, majerankiem, solą, pieprzem kajeńskim i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewam olej. Podsmażam mięso, aż będzie przydatne do konsumpcji. Po 4-5 minutach podlewam trochę wodą. Odstawiam na bok.
Ziemniaki, marchew i bataty obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przyprawiam curry, ziołami, solą i pieprzem. Dodaję rozkłócone jaja i blenduję do uzyskania pomarańczowej papki. Kiedy tarta się podpiecze wyciągam ją z piekarnika. Układam kalafior podzielony na drobne różyczki. Posypuję curry, solą i pieprzem. Nakładam kurczaka. Posypuję połową cebuli. Nakładam puree ziemniaczano-marchewkowe i wyrównuję /w miarę możliwości/. Artystycznie /a jakże!/ rozrzucam pozostałą cebulę. Piekę 35 minut. Mozarellę kroję na słupki. Po 35 minutach posypuję nimi tartę i zapiekam jeszcze około 10 minut – do rozpuszczenia sera. Wyjmuję z piekarnika i podaję. Z szaszłykami warzywnymi.