Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti z pełnoziarnistej mąki, sos pomidorowy i pikantne chipsy z indyczej polędwiczki, podane z rukolą i czerwonym winem. Samo zdrowie!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 130
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 130
Składniki
Polędwicę z indyka pokrój na małe plasterki. W misce wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pikantnej włoskiej przyprawy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Włóż pokrojone mięso, dokładnie obtocz w zalewie i odstaw na godzinę.
Przygotuj sos pomidorowy - sparz i obierz pomidory, pokrój w duże kawałki. Na oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę, włóż pomidory i duś na małym ogniu. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
Kiedy pomidory będą już mocno rozgotowane dołóż garść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie, jeżeli sos jest mocno kwaśny - odrobiną cukru). Duś, aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowane mięso wraz z zalewą (ponieważ w marynacie była oliwa, więc nie musisz dodawać tłuszczu), usmaż na ciemno - złoty kolor. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłóż makaron, obłóż rukolą. Makaron polej sosem, połóż na nim porcję chipsów z indyka i posyp tartym serem. Podawaj z czerwonym winem.