Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4704
Dodano: 24.10.2013
Odsłon: 749
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Polędwicę z indyka pokrój na małe plasterki. W misce wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pikantnej włoskiej przyprawy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Włóż pokrojone mięso, dokładnie obtocz w zalewie i odstaw na godzinę.
Przygotuj sos pomidorowy - sparz i obierz pomidory, pokrój w duże kawałki.
Na oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę, włóż pomidory i duś na małym ogniu. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
Kiedy pomidory będą już mocno rozgotowane dołóż garść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie, jeżeli sos jest mocno kwaśny - odrobiną cukru).
Duś, aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowane mięso wraz z zalewą (ponieważ w marynacie była oliwa, więc nie musisz dodawać tłuszczu), usmaż na ciemno - złoty kolor.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłóż makaron, obłóż rukolą.
Makaron polej sosem, połóż na nim porcję chipsów z indyka i posyp tartym serem.
Podawaj z czerwonym winem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 24 października 2013Zgłoś do usunięcia
Wygląda super!!0 Kto głosował? | Odpowiedz